DIG-uitreiking aan Aooi B&T Wim Sanders

Op donderdagmiddag 12 mei 2016 heeft C-11 Luchtmobiele Brigade AASLT, Bgen Kees Matthijssen, het Draaginsigne Gewonden (DIG) opgespeld bij Adjudant B&T Wim Sanders.

Bgen Matthijssen gaf in zijn toespraak het volgende aan:

Een zeer terechte erkenning vanwege de PTSS die bij hem geconstateerd is naar aanleiding van de uitzending naar Srebrenica in 1995. Goed dat we als krijgsmacht deze vorm van erkenning hebben voor militairen of veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. PTSS is een normale reactie op abnormale omstandigheden en die zich soms zelfs jaren na dato pas kan openbaren. Het zou iedereen kunnen gebeuren, je weet nl. nooit hoe je reageert op abnormale gebeurtenissen.
Wim diende destijds als opvolgend commandant van het Bevoorradingspeloton bij Dutchbat III, waarin ik zelf compagniescommandant was. Dat maakte het des te mooier om Wim deze erkenning op te spelden. Hij heeft zich toen naar eer en geweten ingezet in hele moeilijke omstandigheden, vooral in juli 1995 ten tijde van de aanval, maar hij heeft niet gekozen voor de gevolgen voor hemzelf jaren na dato.

Terecht symbool van erkenning voor Wim!

image

 

 

 

2 antwoorden
  1. Frank du Long
    Frank du Long zegt:

    Een zeer terechte erkenning , als lotgenoot kan ik mij verplaatsen bij de fysieke en spychische beperking van de adjudant, hoop dat hij gauw weer in balans komt.
    En voor defensie , ik juich dit initiatief toe, erkenning is een troost en een voor het gevoelsleven van vele helden een onmisbaar iets.
    Respect , saluut.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie